GHID DE ADMITERE

studii gimnaziale și liceale în străinătate

Dacă îți dorești să îți continui studiile gimnaziale sau liceale în străinătate, atunci nu poți trata cu lejeritate procesul de admitere.

Dincolo de elementele specifice țării de destinație și a programului de studiu ales, fiecare școală are propriul calendar și propriul proces de admitere. În funcție de anul de studiu pentru care îți dorești să aplici și de gradul de selectivitate a școlii, procesul de admitere poate începe cu 1, 2 sau 3 ani înainte.

Ghid de admitere scoli si licee in strainatate Your Education Shape

ÎNȚELEGEREA PROCESULUI DE ADMITERE

Indiferent de țara, programul de studiu, școala sau liceul la care vei decide să aplici, te rog să iei în considerare următoarele: fii realist, nu subestima testele de admitere și interviul, nu pune clasamentele mai presus de compatibilitate cu școala sau liceul la care aplici, nu aplica la școlile sau liceele la care nu ți-ai dori cu adevărat să studiezi.

ADMITEREA LA ȘCOLILE ȘI LICEELE PARTERNERE YOUR EDUCATION SHAPE

STABILIREA SCOPURILOR ȘI OBIECTIVELOR
Cunoașterea punctelor forte și a punctelor slabe ale copilului, a profilului academic, a mediului în care are cele mai mari șanse de a performa, a activităților favorite, a preferințelor personale și a compatibilității cu un mediu educațional sau altul te ajută să înțelegi mai bine ce școli sau licee ar trebui să iei în considerare. Adaugă strategia de carieră, destinația universitară și informațiile financiare pentru a avea o imagine mai clară.

ALEGEREA ȚĂRII, A PROGRAMULUI DE STUDIU ȘI A TIPULUI DE ȘCOALĂ SAU LICEU
Alege programul de studiu, tipul de școală și țara care se potrivesc cel mai bine profilului și aspirațiilor copilului tău.
Verifică cerințele de intrare și termenele limită de înscriere, programează o vizită la școală și găsește cea mai bună variantă.

PRETESTAREA
Notele și evaluările școlare pot reflecta sau nu profilul academic real, mai ales atunci când discutăm despre examenele de admitere în diferite sisteme educaționale și școli. Testarea prealabilă a elevului oferă informații valoroase despre nivelul său academic și îi oferă acestuia posibilitatea de a se familiariza cu condițiile de examinare.

VIZITAREA ȘCOLILOR ȘI LICEELOR
Nimic nu poate înlocui vizitarea școlilor și liceelor! Vei vedea sălile de clasă și laboratoarele, facilitățile sportive, biblioteca, departamentul de artă, cantina etc. Vei vizita un cămin (cazarea), vei vedea cum este organizat programul elevilor care locuiesc acolo și vei înțelege cât de important este rolul părintelui casei pentru cei care locuiesc la cămin. Vei vorbi cu elevi ce studiază acolo și vei lua pulsul școlii.

PREGĂTIREA DOCUMENTELOR PENTRU ADMITERE
Fiecare școală are propria listă de documente pe care le solicită. Pe lângă foaia matricolă tradusă, copia pașaportului, recomandarea școlii, scrisoarea de motivație și așa mai departe, unele școli solicită și rezultatele unor teste specifice (de ex. ISEB, UKiset). Asigură-te că le trimiți pe toate înainte de data limită. Fiecare școală solicită și plata unei taxe de admitere, taxă ce este nerambursabilă.

TESTELE DE ADMITERE ȘI INTERVIUL
Testele de engleză (limba de predare), matematică si raționament verbal / non-verbal sunt cele mai frecvente teste de admitere însă, în funcție de școală și de programul de studiu ales, elevii pot fi testați și la științe sau la alte materii.

Pentru burse se susțin teste de admitere diferite, cu un grad de dificultate mai ridicat.

După testele de admitere, unii elevi pot fi invitați la un interviu. Interviul ajută departamentul de admitere să evalueze mai bine candidații și compatibilitatea acestora cu școala sau liceul. De asemenea, interviul le oferă elevilor posibilitatea de a primi răspunsuri la întrebările pe care le-ar putea avea.

PRIMIREA OFERTEI
O ofertă este trimisă elevilor care au îndeplinit cerințele de admitere și este însoțită de documentele și condițiile de acceptare.

ACCEPTAREA OFERTEI
În general, oferta are o valabilitate de 2 săptămâni, însă diferite școli sau licee pot avea termene de acceptare a ofertei diferite.

Înainte de a accepta oferta, asigură-te că ai citit cu atenție termenii și condițiile și ești de acord cu acestea. Documentele de acceptare, completate și semnate, trebuie să fie însoțite de dovada plății depozitului de acceptare a ofertei.

RO

ES