Banner_GHID DE ADMITERE pentru studiile gimnaziale și liceale în străinătate_Your Education Shape

GHID DE ADMITERE
pentru studiile gimnaziale și liceale în străinătate

Dacă îți dorești să-ți continui studiile în străinătate, îți prezint în continuare pașii cheie pe care să îi urmezi pentru a naviga cu încredere prin procesul de admitere. Your Education Shape este alături de tine în această călătorie importantă.

Fii realist, nu subestima testele de admitere și interviul, nu pune clasamentele mai presus de compatibilitatea cu școala la care aplici, nu aplica la școlile la care nu ți-ai dori cu adevărat să studiezi.

ÎNȚELEGEREA PROCESULUI DE ADMITERE

Indiferent de țară, programul de studiu sau școala pe care o alegi, este esențial să înțelegi procesul de admitere. Fiecare instituție are propriile sale cerințe și termene limită. Procesul de admitere poate începe cu 1, 2 sau 3 ani înainte de a începe studiile, în funcție de programul de studiu pentru care îți dorești să aplici și de gradul de selectivitate a școlii.

STABILIREA SCOPURILOR ȘI OBIECTIVELOR

Este momentul să-ți definești obiectivele și să explorezi ceea ce te motivează cu adevărat. Gândește-te la punctele tale forte și la ceea ce îți place să faci. Asta te va ajuta să găsești mediul educațional potrivit pentru tine. Nu lăsa clasamentele să-ți influențeze decizia; prioritatea trebuie să fie compatibilitatea cu școala aleasă.

ALEGEREA ȚĂRII, A PROGRAMULUI DE STUDIU ȘI A TIPULUI DE ȘCOALĂ

Alege informat și responsabil țara în care dorești să studiezi, programul de studiu și tipul de școală care corespund profilului tău și aspitațiilor tale. Verifică cerințele de admitere și termenele limită pentru înscrieri și nu uita să programezi o vizită pentru a obține o perspectivă mai detaliată și pentru a face alegerea potrivită ȚIE.

PRETESTAREA

Notele nu sunt întotdeauna oglinda cunoștințelor tale. Prin efectuarea unor teste preliminare, vei afla nivelul tău academic și vei deveni familiar cu tipurile de examene folosite. Pretestarea te va ajuta să te pregătești mai bine pentru etapa următoare.

VIZITAREA ȘCOLILOR ȘI LICEELOR

Nimic nu se compară cu o vizită în persoană. Vei putea să vezi sălile de clasă, laboratoarele, facilitățile sportive, biblioteca, departamentul de artă, cantina și multe altele. Vei vizita un cămin, vei vedea cum este organizat programul elevilor care locuiesc acolo și vei înțelege cât de important este rolul părintelui casei pentru cei care locuiesc la cămin. Conversațiile cu elevii și profesorii îți vor oferi o perspectivă autentică asupra vieții de zi cu zi la școala respectivă.

PREGĂTIREA DOCUMENTELOR PENTRU ADMITERE

Fiecare școală are propria listă de documente pe care le solicită pentru admitere. În plus față de documentele standard, precum foaia matricolă tradusă, copia pașaportului, scrisoarea de motivație și date de contact pentru referințe, există școli care cer și rezultatele anumitor teste specifice, cum ar fi ISEB, UKiset sau CAT4. Nu uita să trimiți toate documentele necesare înainte de termenul limită și să plătești taxa de admitere. Această taxă este nerambursabilă.

TESTELE DE ADMITERE ȘI INTERVIUL

Majoritatea școlilor vor să vadă rezultatele testelor de limba engleză, matematică și raționament verbal sau non-verbal. Pentru burse academice sau sportive, testele vor fi mai complexe.

Dacă ești selectat, vei fi invitat la un interviu. Interviul are un rol important în evaluarea ta de către departamentul de admitere, ajutându-i să obțină o imagine mai completă și să se asigure că există o compatibilitate optimă între profilul tău și profilul școlii. În același timp, acest interviu îți oferă și ție oportunitatea de a evalua școala în mod direct și de a primi răspunsuri la întrebările pe care le-ai putea avea.

PRIMIREA OFERTEI

Dacă îndeplinești cerințele, vei primi o ofertă. Citește cu atenție termenii și condițiile ofertei. Ai grijă la termenul limită pentru acceptare, care poate varia.

FINALIZAREA PROCESULUI DE ADMITERE

De obicei, oferta rămâne valabilă timp de 2 săptămâni, termenele de acceptare pot varia între școli.

Înainte de a accepta oferta, citește cu atenție termenii și condițiile contractuale. Este esențial să ai o înțelegere clară a contractului pe care urmează să îl semnezi cu școala. Procesul de acceptare presupune completarea și semnarea documentelor de acceptare, iar acestea trebuie să fie însoțite de dovada plății depozitului pentru confirmarea ofertei.

Your Education Shape te susține pe tot parcursul acestei călătorii educaționale. Hai să ne cunoaștem și să construim împreună strategia ta de admitere. Contactează-ne pentru detalii!