Banner_Tipuri de școli și licee în străinătate_Your Education Shape_Your Educational Consultant

TIPURI DE ȘCOLI ȘI LICEE

Odată ce ai ales țara de destinație și programul de studiu, va trebui să alegi școala sau liceul în care îți vei continua studiile.

Știu că fiecare își dorește cea mai bună școală, cel mai bun liceu, cei mai buni profesori, cele mai bune condiții, cele mai… Însă, cum perfecțiunea nu există, îți propun să găsim împreună școala sau liceul care ți se potrivește cel mai bine.

NUMEROASE OPȚIUNI DIN CARE SĂ ALEGI

Este o alegere personală, iar varietatea și multitudinea ofertelor existente nu ușurează procesul. Parcurgând etapele premergătoare luării unei astfel de decizii, vei reuși să îți stabilești propriul clasament, într-o ordine de prioritate bazată pe nevoile tale.

Care sunt parametrii care prezintă importanță pentru tine atunci când discutăm despre alegerea școlii sau liceului? Care sunt speranțele, visele și obiectivele tale? Ce contează cel mai mult pentru viitorul tău? Unde îți dorești să fii la finalizarea liceului?

Există mai multe criterii conform cărora școlile private / independente pot fi clasificate.
 

În funcție de gradul de selectivitate, există:

  • Școli foarte selective: sunt foarte selective în ceea ce privește admiterea, motiv pentru care, a fi inteligent și a avea bugetul potrivit nu este suficient. Interesele, potențialul, atitudinea, personalitatea elevilor și modul în care se încadrează în mediul oferit de către școală sunt de asemenea foarte importante;
  • Școli selective: locurile se ocupă rapid iar continuarea studiilor de la un nivel la altul este condiționată de rezultatele academice obținute;
  • Școli neselective: au cerințe de admitere mai relaxate. Unele școli folosesc testele de admitere doar pentru a vedea în ce clasă este recomandat să înscrie elevul. 

În funcție de structura genurilor, există:

  • Școli mixte;
  • Școli unisex, școli pentru băieți sau pentru fete;
  • Școli “Diamond” (numai în Marea Britanie), mixte înainte de Y7, unisex Y7÷Y11, mixte Y12+Y13.

Având în vedere structura, stilul și abordarea educațională a școlii, există:

  • Școli de tip boarding;
  • Școli de tip College.

ȘCOLI DE TIP BOARDING

Viața într-o școală de tip boarding oferă multe avantaje, elevii având în interiorul campusului tot ceea ce au nevoie: sălile de clasă, departamentul de artă, biblioteca, facilitățile sportive, căminele, cantina, cafeneaua, cabinetul medical, biserica, etc. De obicei, în școlile tip boarding elevii poartă uniformă. În majoritatea cazurilor, școlile tip boarding sunt situate în afara marilor orașe.

Scoli tip boarding_Your Education Shape_Your Educational Consultant

VÂRSTA ELEVILOR

Majoritatea școlilor de tip boarding primesc elevi în regim de internat de la vârsta de 13 sau 14 ani, dar există și școli care acceptă elevi internaționali mai tineri.

CAZAREA

Elevii locuiesc în cămine amplasate în incinta campusului școlar. Fiecare cămin are un pedagog, un părinte al casei și un tutore care au grijă de bunăstarea elevilor.

MESELE

Toate mesele sunt incluse. Mâncarea este variată, dar elevii ar trebui să se aștepte la o experiență diferită de ceea ce sunt obișnuiți acasă.

UNIFORMA

Purtarea uniformei este obligatorie. Unele școli înlocuiesc uniforma cu un costum/ținută business pe durata ultimilor doi ani de studiu liceal. 

PROGRAMUL / ORARUL

Orarul elevilor este conceput de către școală și cuprinde atât orele de curs cât și activitățile sportive, recreative, extracurriculare, timpul alocat studiului și cluburilor. Având orarul astfel conceput, elevii se bucură de o viață echilibrată. Programul foarte structurat implementat în școlile de tip boarding îi ajută pe elevi să devină responsabili, să-și dezvolte încrederea în sine, să învețe să-și gestioneze timpul eficient în timp ce se bucură de frumusețea vârstei lor.

FACILITĂȚILE SPORTIVE

Școlile de tip boarding acordă atenție sportului, elevii beneficiind de facilități sportive excelente în interiorul campusului: terenuri de tenis, terenuri de rugby și fotbal, piscină, sală de sport multifuncțională, terenuri de netball etc. 

ȘCOLI DE TIP COLLEGE

Într-o școală de tip College regulile sunt mai flexibile: elevii nu poartă uniformă însă respectă codul vestimentar al școlii, nu există biserică, elevii se pot adresa profesorilor pe numele mic, iar după finalizarea orelor de curs programul nu este atât de riguros ca într-o școală de tip de boarding. Școlile de tip College sunt situate în orașe precum Londra, Cambridge, Oxford, Birmingham.

Scoli tip college_Your Education Shape_Your Educational Consultant

VÂRSTA ELEVILOR

Majoritatea școlilor de tip College primesc elevi de la vârsta de 14, 15 sau 16 ani, dar sunt și școli pentru care vârsta minimă este de 16 ani.

CAZAREA

Se oferă cazare la cămin sau la familie gazdă. Elevii sunt supravegheați permanent de către personalul școlii și al căminului, dar vor beneficia și de suficientă libertate pentru a ieși cu prietenii și colegii. Cazarea poate fi în apropierea școlii sau la o distanță de 5 până la 30 de minute. Elevii pot merge pe jos sau pot folosi transportul public pentru a se deplasa de la cazare la școală.

MESELE

Unele școli oferă micul dejun, altele oferă pensiune completă, în timp ce majoritatea școlilor de tip College le oferă elevilor posibilitatea de a opta pentru un plan de masă sau altul. Camerele de cămin au, de cele mai multe ori, o chicinetă practică.

UNIFORMA

Școlile de tip College nu au uniformă, însă elevii trebuie să respecte codul vestimentar al școlii.

PROGRAMUL / ORARUL

După orele de curs, elevii cu vârsta de 16 ani decid ce sporturi și activități doresc să includă sau nu în programul lor și care este timpul alocat temelor și studiului individual. O anumită maturitate și un sentiment de responsabilitate sunt necesare. Într-o școală de tip College, elevii au nevoie de o gestionare adecvată a propriilor resurse și de un echilibru între timpul de studiu și timpul de socializare.

FACILITĂȚILE SPORTIVE

Deoarece școlile de tip College se desfășoară pe o suprafață mai mică decât cea a școlilor de tip boarding, de cele mai multe ori nu au propriile facilități sportive, dar subcontractează terenuri sportive și piscine de la alte instituții din apropiere.

Dacă oscilezi între cele două tipuri de școli și nu îți este clar ce tip de școală ți s-ar potrivi mai bine, nu te îngrijora. Putem organiza vizite și putem porni procedurile de admitere pentru ambele tipuri de școli. După vizitarea școlilor și după parcurgerea procesului de admitere îți va fi mult mai ușor să iei o astfel de decizie.

Noi suntem la un click distanță dacă îți dorești să beneficiezi de ajutor și suport profesionist, de la prima întâlnire până la absolvire. Contactează-ne.