Banner_IB_Bacalaureatul International_YourEducation Shape_Your Educational Consultant

BACALAUREATUL INTERNAȚIONAL (IB)

Ai auzit discutându-se despre Bacalaureatul Internațional (IB) sau The International Baccalaureate Diploma Programme, dar nu îți este clar în ce constă acest program?

Aici vei găsi informațiile de bază referitoare la program însă, dacă îți dorești o discuție mai aprofundată, nu ezita să ne contactezi. Îți vom răspunde la întrebări și te vom ajuta să înțelegi atât programul de studiu cât și importanța alegerii materiilor la nivel standard (SL) și avansat (HL).

CE ESTE INTERNATIONAL BACCALAUREATE DIPLOMA PROGRAMME?

Creat pentru elevi cu vârste cuprinse între 16 și 19 ani, International Baccalaureate (IB) este un program foarte apreciat, recunoscut la nivel internațional, și oferit de peste 3421 de școli din 157 de țări din întreaga lume.

În timpul programului IB (ultimii 2 ani de liceu), elevii studiază 6 materii, alese din 6 grupe de materii din arii de studiu diferite (1 materie/grup):

 • 3 materii sunt studiate la nivel avansat (HL = 240 ore de predare/materie);
 • 3 materii sunt studiate la nivel standard (SL = 150 ore de predare/materie).

Fiecare școală oferă diferite materii la diferite niveluri de studiu (HL/SL). Înainte de a porni procedurile de admitere asigură-te că școala oferă materiile pe care dorești să le studiezi la nivelul de care ai nevoie (HL sau SL). Alegerea materiilor la HL și la SL trebuie făcută strategic și asumat, deoarece dincolo de rezultatele pe care le vei obțire la examene, combinația de materii este cea care îți va permite sau nu să fii eligibil pentru admiterea la anumite cursuri de licență. Am scris un articol referitor la alegerea materiilor de studiu, însă ne poți contacta dacă ai nevoie de o discuție personalizată.  

Pe lângă cele 6 materii, programul IB include și un program obligatoriu format din 3 cursuri: Theory of Knowledge (TOK), Extended Essay (EE) and Creativity, Activity, Service (CAS).

La finalul programului IB elevii susțin examene scrise la fiecare materie studiată. Examenele sunt corectate de către examinatori IB externi.

Programul IB pregătește elevii atât pentru admiterea pentru universitate cât și pentru viață, dezvoltând tineri curioși, informați, deschiși la minte, principiali și binevoitori.

6 GRUPE DE MATERII:

 1. Studii în limbă și literatură (STUDIES IN LANGUAGE AND LITERATURE): engleză, germană, franceză, spaniolă, italiană, rusă, chineză, și multe altele.
 2. Dobândire de limbi străine (LANGUAGE ACQUISITION): engleză, germană, franceză, spaniolă, italiană, rusă, latină, chineză.
 3. Științe umaniste și sociale (INDIVIDUALS AND SOCIETIES): istorie, geografie, economie, managementul afacerilor, psihologie, politici globale, filozofie.
 4. Științe experimentale (SCIENCES): chimie, biologie, fizică, sisteme de mediu, sport, exerciții fizice și științe ale sănătății, informatică, tehnologie de proiectare.
 5. Matematică (MATHEMATICS): analize și abordări, aplicații și interpretări.
 6. Artele (THE ARTS): arte vizuale, teatru, muzică, film.
 • Teoria cunoașterii – Theory of Knowledge (TOK): elevii își dezvoltă gândirea critică, reflectă asupra naturii cunoștințelor, își îmbunătățesc abilitățile de comunicare;
 • Eseul extins – The Extended Essay (EE): este un eseu de cercetare independent, de 4000 de cuvinte, pe un subiect ales de către elev;
 • Creativitate, activitate, voluntariat – Creativity, Activity, Service (CAS): elevii participă la activități creative, sportive și de voluntariat și finalizează un proiect relevant pentru CAS.

La finalul programului IB elevii susțin examene scrise pe fiecare materie studiată. Sistemul de notare este de la 1 la 7, unde 7 este nota maximă.

Punctajul minim pe care un elev trebuie să-l obțină pentru a primi diploma IB este de 24 de puncte, iar punctajul maxim pe care îl poate obține este de 45 de puncte. Pe lângă punctajul final obținut, mai există și alte condiții ce trebuie îndeplinite pentru obținerea diplomei: cerințele CAS, TOK și EE, notele obținute pe fiecare materie și punctajul minim cumulativ pentru materiile studiate la HL si la SL.

Devine evident că IB-ul este mai mult decât un program de studiu. Prin abordarea sa amplă și riguroasă, IB-ul nu numai că își pregătește elevii pentru examene, ci îi înzestrează cu abilități critice, curiozitate intelectuală și o gândire deschisă, indispensabile într-o lume în perpetuă schimbare. Acest program îi încurajează să se autodepășească, să își exploreze pasiunile și să învețe să gândească în mod holistic.

Cu accentul său pe gândirea independentă și explorare, IB-ul îi pregătește pe elevi nu doar pentru admiterea la universitate, ci pentru a deveni cetățeni globali responsabili, lideri inspirați și inovatori care să își aducă aportul în comunitatea lor. Bacalaureatul Internațional depășește granițele învățământului tradițional, având potențialul de a schimba viețile elevilor în moduri profunde și semnificative.

Dacă îți dorești să studiezi Bacalaureatul Internațional sau dacă ai nevoie de informații suplimentare referitoare la IB sau la alte programe de studiu, Your Education Shape este consultantul de care ai nevoie. Oriunde te-ai afla, suntem la un telefon distanță.