SISTEMUL GERMAN DE ÎNVĂȚĂMÂNT

În Germania, landurile și federația își împart responsabilitatea pentru educație. Federația are un rol minor, în timp ce landurile au un grad ridicat de autonomie în politica educațională.

Prin urmare, sistemul este diferit de la un land la altul: calendar școlar, tipuri de școli, programă, manuale, număr de ore per materie, cursuri și activități extrașcolare, toate diferite.

Sistemul german de invatamant
Sistemul german de invatamant

EDUCAȚIA ÎN GERMANIA

Copiii încep învățământul obligatoriu la vârsta de 6 ani și urmează cursurile până când termină 9 sau 10 ani de ciclu școlar.

  • Școala primară acoperă primii ani de studiu, clasele 1-4 (clasele 1- 6 în Berlin și Brandenburg);
  • Gimnaziul se adresează elevilor cu vârste cuprinse între 10 și 15/16 ani în clasele 5/7 până la 9/10;
  • Liceul se adresează elevilor cu vârste cuprinse între 15/16-18 ani ce au absolvit gimnaziul și doresc să își continue studiile la universitate sau doresc o calificare profesională.

Sistemul de notare este de la 1 la 6, unde 1 = foarte bun, 2 = bun, 3 = satisfăcător, 4 = adecvat, 5 = slab si 6 = foarte slab.

Școala primară
În primii ani de învățământ obligatoriu, de la clasele 1 – 4 (clasele 1 -6 în Berlin și Brandenburg), copiii studiază aceleași materii generale, în clase de elevi cu abilități mixte.

Programa școlară variază în funcție de land, dar lecțiile includ: alfabetizare, matematică, științe, o limbă modernă, religie și cunoștințe de informatică.

Pe baza abilitații lor academice, a recomandărilor profesorilor și a preferințelor părinților, după școala primară copiii își continuă studiile într-unul din cele 3 tipuri diferite de școli: Hauptschule, Realschule sau Gymnasium.

Hauptschule
Elevii înscriși la Hauptschule (clasele 5 – 9 sau 5 – 10), studiază aceleași materii ca elevii înscriși la Realschule sau Gymnasium, dar într-un ritm mai lent. Unele cursuri profesionale sunt, de asemenea, incluse în programul lor.

La vârsta de 15 sau 16 ani, după clasa a 9-a sau a 10-a și la terminarea examinării finale, elevii primesc certificatul de absolvire (Hauptschulabschluss). Este posibilă trecerea la Realschule.

Până la vârsta de 18 ani aceștia pot combina studiile part-time în școala profesională cu pregătire pentru ucenicie.

Realschule
Elevii înscriși la Realschule (clasele 5 – 10) primesc o educație mai aprofundată, ce duce la o calificare profesională/vocațională.

La terminarea examenului final elevii primesc certificatul de absolvire (Realschulabschluss).

Până la vârsta de 18 ani, elevii își pot continua studiile într-o școală profesională sau pot intra în pregătirea pentru ucenicie.

Elevii cu performanțe academice foarte bune pot face trecerea la Gymnasium.

Gymnasium
Elevii înscriși în Gymnasium (clasele 5/7 până la 12/13) se pregătesc pentru studiile universitare.

Programa școlară variază de la o școală la alta, dar în general include: germană, matematică, fizică, geografie, biologie, chimie, informatică, arte, muzică, istorie, filosofie, educație civică și o serie de limbi străine.

Elevii pot alege între diferite direcții de studiu: științe umaniste și sociale, matematică și științe, limbi străine și muzică. Fiecare școală oferă unul sau două dintre aceste programe, elevii putând alege minimum 2 materii de studiat la nivel avansat și 7 ÷ 10 la nivel standard.

După terminarea examenelor finale (4 sau 5 subiecte), elevii primesc certificatul de absolvire (Abitur).

Unele școli oferă și programul IB. Dacă îți dorești să studiezi în Germania sau dacă ai nevoie de informații suplimentare, contactează-ne!

RO

ES