SISTEMUL BRITANIC DE ÎNVĂȚĂMÂNT
Știai că elevii care studiază în sistemul britanic pot studia materii precum artă, teatru, design technology, computer science, pe lângă materiile de bază?
Știai că în ultimii doi ani de liceu elevii studiază doar 3 sau 4 materii, alese în funcție de abilitățile și preferințele fiecăruia, ținând însă cont și de cerințele de admitere ale universităților?
Sistemul britanic de învățământ este oferit și de școli din afara Marii Britanii.

SISTEMUL BRITANIC ȘI PROGRAMELE DE GCSE, IGCSE, A-LEVEL...
Educația în Anglia este obligatorie pentru copiii cu vârste cuprinse între 5 și 16 ani, acoperind învățământul primar și secundar, de la Y1 la Y11 (echivalentul claselor 0-10 din sistemul românesc de învățământ).
Învățământul primar este acoperit de la Y1 (clasa 0) la Y6 (clasa a 5-a), iar învățământul secundar este acoperit de la Y7 (clasa a 6-a) la Y11 (clasa a 10-a). În ultimii doi ani de învățământ secundar, Y10 + Y11 (clasele a 9-a si a 10-a), elevii se pregătesc pentru examenele de GCSE (General Certificate of Secondary Education). Acești doi ani formează programul GCSE.
După GCSE, elevii își pot continua studiile liceale cu programul A-Level (Y12 + Y13 echivalentul claselor a 11-a și a 12-a din sistemul românesc de învățământ). Cei care își doresc să studieze mai mult de 3-4 materii, își pot continua studiile cu programul IB, oferit de unele școli private.
Anii cheie pentru admiterea într-o școală britanică sunt Y7 (clasa a 6-a), Y9 (clasa a 8-a) si Y12 (clasa a 11-a). Admiterea în Y8 (clasa a 7-a), Y10 (clasa a 9-a) și Y11 (clasa a 10-a) depinde de politica de admitere a fiecărei școli.

ANI CHEIE PENTRU ADMITERE:
Y7, Y8
Y7 (clasa a 6-a) și Y8 (clasa a 7-a) sunt primii doi ani de învățământ secundar. În unele școli private/independente fac parte din Junior School, în altele fac parte din Senior School.
Toți elevii studiază engleza, matematica, științele naturale, științe umaniste și sociale și o limbă modernă. În afară de aceste materii, fiecare școală are o listă de materii opționale (artă, muzică, teatru, latină, știința sportului, tehnologia designului, informatică), iar elevii pot alege câteva materii care prezintă interes pentru ei.
În unele școli, elevii susțin Common Entrance Exam în Y8 (clasa a 7-a). Există 3 sesiuni de examinare, în noiembrie, ianuarie și mai / iunie. Tranziția de la Junior School la Senior School (de la Y8 la Y9) poate fi condiționată de rezultatele obținute la Common Entrance Exam în aceste școli.
Y9
Y9 (clasa a 8-a) este un an foarte important deoarece majoritatea elevilor fac tranziția de la Junior School to Senior School. Este și un an de pregătire pentru programul GCSE și este an cheie pentru admiterea în școlile britanice.
Elevii studiază engleza, matematica, științele naturale, științe umaniste și sociale și o limbă modernă. Elevii își mai aleg și câteva materii din lista de materii opționale oferită de fiecare școală.
GCSE
Pe durata programului GCSE (Y10 + Y11, clasele a 9-a și a 10-a) elevii studiază între 9 și 12 materii, unele obligatorii (engleză, matematică, 2/3 științe naturale, istorie/geografie, o limbă modernă, etc.), unele fiind alese de către fiecare elev în funcție de abilitățile și preferințele lor.
La finalul programului GCSE, în urma examenelor susținute pe fiecare materie studiată, elevii primesc certificatele GCSE.
Materiile studiate și rezultatele obținute la examenele GCSE joacă un rol important atât în ceea ce privește continuarea studiilor cu programul A-Level sau IB, cât și pentru admiterea la universitate. Importanța alegerii materiilor.
IGCSE/Pre-IB
Unele școli oferă elevilor internaționali programul GCSE cu durata de 1 an, în Y11 (clasa a 10-a). Programul IGCSE (International General Certificate of Secondary Education) îi pregătește pe elevii internaționali pentru programele A-Level și/sau IB.
Pe durata programului IGCSE elevii studiază între 5 și 7 materii, engleza, matematica și 1/2 științe naturale fiind incluse. Fiecare școală are propria listă cu materii disponibile a fi studiate de către elevii înscriși în programul IGCSE.
La finalul programului IGCSE elevii susțin examene pe fiecare materie studiată și primesc certificatele IGCSE.
Materiile studiate și rezultatele obținute la examenele IGCSE joacă un rol important atât în ceea ce privește continuarea studiilor cu programul A-Level sau IB, cât și pentru admiterea la universitate. Importanța alegerii materiilor.
A-Level
Programul A-Level se desfășoară pe durata ultimilor 2 ani de liceu, Y12 + Y13 (clasele a 11-a și a 12-a) și le oferă elevilor flexibilitate în alegerea materiilor.
Pe durata programului A-Level elevii își aleg 3-4 materii pe care le studiază la nivel aprofundat. Alegerea materiilor se face în funcție de preferințele personale, dar ținând cont și de cerințele de admitere ale universităților la care își doresc să aplice. Unele școli le oferă elevilor posibilitatea să adauge și EPQ-ul la lista de materii studiate.
Materiile studiate anterior și de rezultatele obținute stabilesc dacă un elev este sau nu eligibil pentru a studia o materie în programul A-Level. Importanța alegerii materiilor.
La finalul programului A-Level elevii susțin examene pe fiecare materie studiată și primesc certificatele A-Level.
IB
În Y12 (clasa a 11-a), elevii care doresc să beneficieze de o educație holistică și vor să studieze mai mult de 3-4 materii, se înscriu în programul IB în loc de programul A-Level.
Pe durata programului IB elevii studiază 6 materii, 3 la nivel avansat (HL) și 3 la nivel standard (SL). Fiecare școală oferă diferite materii la diferite niveluri de studiu (HL/SL).
Programul IB include și un program obligatoriu format din 3 cursuri: Theory of Knowledge (TOK), Extended Essay (EE) and Creativity, Activity, Service (CAS).
La finalul programului IB elevii susțin examene scrise la fiecare materie studiată.
Programul International Baccalaureate (IB) pregătește elevii atât pentru admiterea pentru universitate cât și pentru viață, dezvoltând tineri curioși, informați, deschiși la minte, principiali și binevoitori. Este un program foarte apreciat, recunoscut la nivel internațional și oferit de peste 3421 de școli din 157 de țări din întreaga lume.
Alte programe
Cursurile BTEC sunt concepute pentru elevii care doresc să își dezvolte cunoștințe și abilități practice într-un anumit domeniu (Business, Psihologie, Inginerie, Sport, Art & Design) și găsesc examenele tradiționale provocatoare. Concentrându-se pe învățarea practică, bazată pe abilități, elevii BTEC sunt evaluați în timpul cursului, după fiecare unitate/modul studiat. Elevii sunt evaluați prin teme, proiecte sau teste și nu susțin examene la finalul programului, așa cum se întâmplă cu elevii înscriși în programele GCSE și A-Level.
UNIVERSITY FOUNDATION PROGRAMME este un program preuniversitar de un an, conceput pentru elevii care nu sunt eligibili pentru intrarea directă la un curs de licență.
Școlile partenere britanice oferă și IB-ul și sistemul american de învățământ. Dacă îți dorești să studiezi în străinătate, Your Education Shape îți poate fi partener de încredere de la admitere până la absolvire. Contactează-ne dacă îți dorești o discuție mai aprofundată și personalizată!